lauantai 20. huhtikuuta 2019

Aurinkoenergiaa saatiin ja muutakin tarvittaisiin


Aurinkopaneelit saatiin katolle viime viikolla. Ne eivät toimi vielä, kuvastakin näkyy miten kesken asentaminen yhä on. Pääasia kuitenkin, että talon seinustalla jo vähän aikaa odotelleet paneelit ovat siellä missä pitää. Kiitos naapureille, jotka olivat auttamassa.

Näillä aurinkovempaimilla on tarkoitus tuottaa kuumaa vettä ja toimiessaan ne korvaavat puiden polttamisen. Sähköä näillä ei kuulemma säästy. Myöhemmin on tarkoitus hilata katolle vielä sähköä tuottavat paneelit, mutta se on myöhemmin se.

Ensin täytyy saada piha kuntoon.


Tiedän, että pihasta voi tulla oikein kaunis vieläpä niin, että molemmat talot, vanha ja uusi, ovat siinä kuin olisivat aina olleet. En vain yhtään tiedä enkä osaa kuvitella, miten se tehdään. Pihasuunnittelijan vikaa minussa ei ole, joitain muita vikoja ehkä on.

Ajattelen, että syksyyn mennessä pihan on oltava siisti. Ainakin sitä. Se ei voi olla mahdotonta. Jos syksyyn mennessä talo on maalattu ja pihanrakennus tehty, niin eikö se ole jo ihan tarpeeksi? Enkä tarkoita pihanrakennuksella mitään hienoja istutuksia, kiveyksiä ja terasseja vaan ihan vain sitä, että tuo pieni kukkula jonka päällä talo seisoo, on muotoiltu jollain lailla järkevämmäksi.

Yksi rakentajan sudenkuopista on se, että kun pääsee asumaan uuteen taloon, väsymys iskee. Keskeneräisiä töitä lykätään tuota tuonnemmaksi ja helposti ne kai jäävät kokonaan tekemättä. Kaiken lisäksi silmä tottuu äkkiä vaikka mihin. Väännetäänpä kelloja mihin suuntaan tahansa, eletään talvi- tai kesäaikaa, päivä on aina liian lyhyt.

Eikä kyse ole edes pelkästä väsymisestä tai tottumisesta vaan ajasta ja jaksamisesta myös.

Olisiko muuten tässä yksi asia, jota loppuelämän kotia suunnittelevan vanhan parin kannattaisi miettiä kaksi kertaa; vanhemmiten päivät lyhenevät, aina saa vähän vähemmän aikaan. Tulee hitaaksi.

Ajatukset ja kuvitelmat voivat olla vielä varsin lennokkaita, mutta fyysinen olemus ei enää pysy niiden tahdissa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti