perjantai 15. maaliskuuta 2019

Miten talomme toimii; kodinhoitohuone



Tämä on kodinhoitohuoneemme ihan arkiasussaan, ilman mitään lavastuksia. Otin kuvan tänään kesken imuroinnin, sillä sähköt katkesivat eikä imurointi enää onnistunut. Jotain tekemistä.

Kodinhoitohuone on paikka, joka kannattaa suunnitella hyvin. Suunnittelimmeko me? Emme, mutta Sievi-talo teki sen puolestamme ja lopputulos on hyvä. Parempikin voisi olla, mutta sitten tähän olisi taas liimattu se pahalta kalskahtava "Lisähinta"-lappu. Perushintaan saa tämän mikä kuvassa näkyy.

Huoneen muoto on hyvä. Tässä edessä kulkee käytävä. Oikealla on keittiö ja vasemmalta pääsee kuistille ja ulos. Tällainen muoto on hyvä muun muassa siksi, että jos perheellä on tapana tuoda hiekkaa tai kuraa kengissään sisälle asti, se ei välttämättä kulkeudu tuohon pöytätason eteen lattialle. Se puolestaan on hyvä asia siksi, että ylälaatikossa on silityslauta ja siinä silitetään. Muutenkin tällainen muoto on käytännöllisempi kuin se, että pesukoneet ja muut olisivat käytävän varrella.

Mankelin alla on kaksi pyykkikoria. Varsinaista liinavaatekaappia ei ole. Säilytän lakanoita, pyyhkeitä ja tyynyliinoja pyykkikorien viereisessä kaapissa, mutta se on vähän ahdas. Yläkaapit eivät ole tarpeeksi syviä tähän tarkoitukseen.

Kaapit ja laatikot - no, ihan ok mutta kaipaisin isompia ja syvempiä kaappeja tai sitten syviä kaappeja, joissa on vetokoreja.

Ikkunan edessä on ompelupaikkani. Pöytä on niin korkealla, etten ylety paininjalkaan jos se on lattialla. Tarvitsen baarituolin ylettyäkseni ompelemaan ja paininjalkaongelma ratkaistiin sillä, että mies nikkaroi jakkaran, jonka päällä paininjalka on. Kyllä siihen tottuu. Kunnon työvaloa ei ole, joku lamppu täytyy vielä hankkia.

Oikealla on lavuaari ja paikka pesukoneelle ja kuivurille. Meillä on kuivaava pesukone, joten kuivuria ei nyt tarvita. Pesukoneen päällä on laatikollinen kiviä hillitsemässä koneen hyppimishaluja. Toimii hyvin.

Tästä kuvasta puuttuu lähes vakiokalusteena oleva pyykkiteline. Se seisoo tavallisesti tuossa keskellä.

Mikä voisi olla paremmin?

Pyykkitelineelle tai pyykinkuivaukselle yleensä, pitäisi olla oma paikka. Kuivauskaappi vie sähköä, mutta voisiko kuivauskaapin korvata kiinteillä pyykinkuivaustelineillä niin, että kuivuvien pyykkien ei tarvitse seistä keskellä lattiaa?

Kaapit voisivat olla isompia ja  syvempiä. Tarvittaisiin ainakin yksi iso kaappi, jossa on reilunkokoisia hyllyjä tai koreja lakanoille ja pyyhkeille.

Pesuallas voisi olla vielä isompi, niin iso, että sinne mahtuisi kunnolla esim. uunipelti. Nyt keittiössä ja kodinhoitohuoneessa on lähes yhtä isot altaat ja molemmat ovat liian pieniä uunipeltien kokoisille astioille ja muille pestäville. Tunnustan myös kaipaavani vanhan ajan teräksisiä tiskipöytiä. Puiseen tasoon upotettu allas on ehkä kaunis, mutta näen jo nyt, että altaasta väkisinkin roiskuva vesi ei tee hyvää.

Kokonaisuutena olen ihan tyytyväinen. Parasta on ehkä se, että kaikki on lähellä: vaatehuone ihan vieressä, samoin sauna ja pesuhuone. Vaatehuolto keskittyy yhteen paikkaan ja on niin helppoa kuin voi olla. Talomme pohjaratkaisu tuntuu kaikin puolin onnistuneelta sillä vielä en ole huomannut mitään, mikä olisi pitänyt tehdä toisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti