torstai 6. syyskuuta 2018

Mitä muuttovalmis talo maksaa

Maksoin äsken viimeisen erän talostamme ja päivitin samalla "Mitä lysti maksoi" -sivun. Sieltä voi nyt katsoa tarkemmin, mitä mihinkin meni, vaikka pitää tunnustaa, etten pystynyt olemaan niin sentintarkka kuin alussa lupasin. Ihan jokaista hankintaa ei ole ole muistettu laittaa ylös.
Kuva liittyy raha-aiheeseen sillä tavalla, että somisteeksi asetellut puutarhakalusteet ovat kaikki vanhoja ja kuluneita eikä uusista ole juuri nyt toivoa. Tästä voinee päätellä jotain.

Kulujen suhteen - vaikka ne eivät sentilleen olekaan tiedossa - olen yrittänyt olla mahdollisimman rehellinen. Tiedän, että kun ihmisten alkaa tehdä mieli omaa taloa, ensimmäinen ajatus on raha, riittääkö se, kuinka paljon tarvitaan ja kuka tietää? Googlettelin itsekin monet kerrat hakusanoilla "Mitä muuttovalmis talo maksaa" ja luin keskustelupalstoja, joissa asiasta puhutaan. Ihmettelin, miksi ihmiset saavat tästäkin asiasta riidan aikaiseksi; kai nyt jokainen oman talonsa hinnan tietää. En vieläkään ymmärrä, mitä vänkäämistä siinä on.

Oman talomme hinnaksi tuli 250288.81 euroa. Tonttia meidän ei tarvinnut ostaa, se oli valmiina.

Rahanmenoa on vielä tiedossa, esimerkiksi pihaan pitää tuoda lisää soraa ja aurinkopaneelit ja vesi-ilmalämpöpumppu hankitaan. Mutta nyt itse talo on valmis ja me voimme asua siinä.

Kun teimme talokauppaa Sievitalon toimistossa, edustajat esittivät laskelman kustannuksista. Muistaakseni se pitää nyt aika hyvin paikkansa. Kulujen suhteen ei tullut mitään suuria yllätyksiä.

Rahaa olisi mennyt vähän vähemmän, jos emme olisi ottaneet mitään perustoimituksesta poikkeavaa. Nyt lisähintaa toivat puiset työtasot, vesikiertoinen takka, perusmalliston ulkopuolelta otettu tapetti, seinään kiinnitetyt vessanpöntöt, kuisti ja varmaan jokin muu vielä jota en nyt muista.

Rakennussiivouksen ja jätteiden kuljetuksen pois tontilta olemme hoitaneet itse. Tai mies on hoitanut lähes kokonaan yksin, kun totta puhutaan. Jätemaksuja tuossa loppuhinnassa on kyllä mukana.

Toivottavasti tästä on apua jollekin, joka parhaillaan laskee rahojaan ja miettii, uskaltaisiko ryhtyä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti