maanantai 19. marraskuuta 2018

Vihdoin meillä on oikea kompostori

Ostimme kompostorin. Meillä on nyt UKM Greeny, 250 litran muovipytty, pätevän näköinen laitos, jossa on lämpömittari ja kaikki.


Olen haaveillut "oikeasta" kompostorista jo monta vuotta. Meillä on itse tehty puulaatikko, johon olen vienyt talousjätteet ja josta olen saanut monta säkillistä hyvän näköistä multaa. Kuvittelen silti, että oikeassa kompostorissa, oikein kaupan kompostorissa jossa on lämpömittari ja kaikki, talousjätteemme muuttuvat paljon hienommaksi mullaksi paljon nopeammin ja paljon vähemmällä vaivalla.

Tiedän kyllä, ettei niin käy. On tämä kuitenkin nätimpi kuin se rähjäinen puulaatikko puutarhan nurkassa.

Mies paranteli kaupan tuotetta sen verran, että asensi tuon vihreän letkun. Se johtaa takana alhaalla olevaan reikään, josta mahdollisten nesteiden on määrä tulla ulos.

Meillä syntyy kompostiin vietävää yllättävän paljon. Säilytän tiskipöydän alakaapissa pientä kannellista ämpäriä, johon laitan munan- ja banaaninkuoret, suodatinpussit ja ruoantähteet. Ämpäri täytyy tyhjentää joka päivä.

Onko kompostorin hankkiminen kannattavaa? Tuskin ainakaan rahallisesti. Tämä yksilö maksoi tarjouksessa 299 euroa. Ostin vielä erityisesti kompostikuivikkeelle tarkoitetun astian ja kompostin möyhennykseen tarkoitetun työkalun, yhteensä 50 euroa. Lisäksi ostin kaksi säkkiä kompostikuiviketta, yhteensä 13 euroa. Tämä kaikki yhteensä tekee 362 euroa. 50 litran säkillinen puutarhamultaa maksaa 3,50 euroa. Kompostoriin ja lisävarusteisiin käyttämälläni rahalla olisin voinut ostaa 103 säkkiä multaa. Jos lasketaan, että hankin kasvukaudella vaikka 12 säkkiä ostomultaa niin kompostini alkaa tuottaa voittoa noin kahdeksan ja puolen vuoden päästä.

Mutta kuten kaikki puutarhanhoidosta kiinnostuneet tietävät, tämä ei ole se Juttu. Se on se, että omistan oikean kompostorin ja se tuottaa minulle iloa.

Kerron kyllä, miten kompostointi (toivottavasti) onnistuu. Pohja on jo peitossa.

2 kommenttia:

  1. Osaisitko kertoa minkälaisen osan letkun kiinnitykseen tarvii?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti en osaa. Meillä ei enää pitkään aikaan ole ollut siinä letkua ollenkaan, annamme nesteen valua vapaasti kompostin taakse; se ei haittaa siellä ketään kun vastassa on pelkkää metsää, eikä sitä oikeastaan edes tule kovin paljon. Tuntuu myös, että komposti toimii nyt paremmin.

      Poista