perjantai 10. tammikuuta 2020

Talomme arvo ei vastaa kustannuksia


Asunto on tavallisen ihmisen suurin sijoitus, sanotaan.

Onko?

Asunto voi olla sijoitus, mutta jos siinä asutaan, se on koti. Se on kai tärkeintä, ei se, minkä arvoinen asunto on?

Riippuu tietysti tilanteesta. Esimerkiksi meidän tapauksessamme on yksi lysti, kuinka paljon rahaa saisimme siinä kuvitteellisessa tilanteessa, että myisimme molemmat talomme. Ei meillä ole aikomusta muuttaa enää minnekään. Se, että näin on, on taivaan onni, sillä niin sanotun asuntosijoituksemme arvo on romahtanut. Mistäkö tiedän? Tästä:

syötin "Laske asuntosi arvo" -laskuriin talomme perustiedot eli koon, sijainnin, huoneluvun ja rakennusvuoden (2018!) ja sain talomme arvoksi 111 000 euroa. Myyntiaika olisi noin vuosi.

En usko, että tuo summa on ihan totta, mutta se on selvää, että omiamme me emme tästä saisi, tuskin lähellekään.

Niinpä rohkenen taas heristellä sormeani ja huomauttaa kaikille talon rakennuttamista suunnitteleville, että hankkeenne ei välttämättä ole ollenkaan taloudellisesti järkevä. Erityisen tuhoisa se voi olla siinä tapauksessa, että rakentaminen tapahtuu velkarahalla.

Jos mielii kaupungista maalle, on turvallisempaa ostaa vanha talo ja remontoida sitä pikku hiljaa kuin ottaa hirmuinen laina ja rakentaa uusi talo. Riski siitä, että velanmaksuun tai remontoimiseen menee hermo ja talo on myytävä, on suuri ja jos käsissä on talo, jonka arvo on sijainnin takia jo pienempi kuin velka, joka on maksettava, tilanne on tosi kurja.

Meillä ei ole yhtään velkaa ja sen takia on se ja sama, mikä talon tai talojen arvo on. Jos tekemiämme asuntokauppoja ajattelee sijoituksena, niin teimme erinomaisia sijoituksia silloin, kun noin 30 vuotta sitten ostimme Turun Portsasta kaksi asuntoa, niiden ansiosta tässä ollaan. Perikunta voi sitten aikanaan olla kovastikin eri mieltä meidän sijoitustaidoistamme.

Tuo omenakuva on tässä sen takia, että olisin mielelläni pitänyt ne Turun puutaloasunnot ja muuttanut silti maalle. Omenaa - kuten mitään muutakaan- ei kuitenkaan voi sekä syödä että pitää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti