tiistai 7. marraskuuta 2017

Miksi juuri Sievi-talo?

Millä perusteella talotoimittaja valitaan?

Tämä oli kysymys, sillä minä en tiedä vastausta.

Ensin tehdään päätös talon hankkimisesta. Sitten alkaa raivokas googlettaminen. Tilataan talokirjoja. Käydään talonäyttelyissä. Ollaan epätietoisia ja kahden tai useamman vaiheilla.

Lopulta talotoimittajista seuloutuu kaksi tai kolme suosikkia. Silloin on aika selata keskustelupalstoja, ihmisten kokemuksia. Niitä löytyy, hyviä ja huonoja, jokaisesta.

Mikään ei todista, että kokemukset olisivat aitoja, yhtä hyvin ne voivat olla silkkaa valhetta ja panettelua tai häikäilemätöntä omakehua.

Kaiken tämän jälkeen en enää muista, miksi me valitsimme juuri Sievi-talon. Ehkä siihen oli jokin järkisyy. Lopullinen ratkaisu tehdään kuitenkin tunteella ja siihen taas voi vaikuttaa jokin ihan pieni juttu, jota ei edes tajua. Kaunis matto talokirjan kuvassa. Jokin näkymä, joka muistuttaa mummolaa. Sopivasta kulmasta lankeava valo.

Etsikkoaikana kävimme ainakin Kastellin, Jetta-talon ja Jukka-talon talonäyttelyissä. Jetta oli pitkään ykkössuosikki ja tapasimme taloedustajan talonäyttelyissä ainakin kaksi tai kolme kertaa.  Puhuimme jopa aikeistamme hankkia talo, mutta silti edustaja ei kysynyt meiltä yhteystietoja eikä muutenkaan vaikuttanut yhtään kiinnostuneelta. Ihmettelin sitä.

Jukka-talon kanssa kävimme jo neuvotteluja talon ostamisesta, mutta hanke kaatui kovaan hintaan. Olisiko Jukka lopulta tullut yhtään kalliimmaksi kuin Sievi, on epävarmaa. Jokin siinä kumminkin hiersi, jokin muukin kuin hinta. Tunne puuttui.

Tilasin talokirjan myös Design-talolta. Heidän edustajansa oli kaikkein sinnikkäin: hän soitti muutaman kerran ja tiedusteli, missä vaiheessa aikeemme on ja mitä hän voisi tehdä asiassa. Design-talo ei ollut alussa ollenkaan listallamme, mutta jos edustaja olisi jaksanut vielä vähän aikaa, olisimme varmasti ainakin käyneet tapaamassa häntä. Edustaja ei ollut millään tavalla tyrkky eikä hyökkäävä vaan hyvin asiallinen. Meiltä vain meni aikaa tämän hankkeen aloittamisessa ja taloedustaja joko kyllästyi tai vaihtoi työpaikkaa.

En enää muista, miten löysimme Sievin, mutta sen jälkeen, kun otimme heihin yhteyttä, kaikki on sujunut hyvin. Erityinen plussa on se, että edustajia on kaksi, nainen ja mies. Sanotaan mitä sanotaan, mutta kyllä naiset ja miehet näkevät asiat vähän eri kulmista ja puhuvat joskus eri kieltä. On hyvä kun tulee ymmärretyksi.

Valinnan lopullinen onnistuminen punnitaan tietysti sitten, kun talo on valmis. Mikään, mitä olemme tähän mennessä nähneet, ei anna odottaa muuta kuin onnistunutta lopputulosta.

En luule enkä odota, etteikö matkan varrella sattuisi virheitä. Aina niitä sattuu kun ihmiset ovat asialla. Ratkaisevaa on kuitenkin se, miten virheet korjataan. Se tapa, millä se tehdään, kirjoittaa lopulta osan siitä tarinasta, josta syntyy yrityksen maine.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti