lauantai 21. syyskuuta 2019

Mitä omakotitalossa asuminen maksaa


Olemme asuneet kuvassa näkyvässä harmaassa talossa vuoden. Punainen talo on myös meidän, mutta siinä ei asu kukaan. Punaisessa talossa pidetään talvella peruslämpöä sähköpattereilla.

Harmaa talo lämpiää vesikiertoisella lattialämmityksellä. Se saa voimansa pääasiassa puista, joita poltetaan takassa.

Harmaa talo on 156-neliöinen, punainen vähän pienempi.

Vuoden aikana näiden kahden talon ylläpitoon on mennyt rahaa seuraavasti:

- sähkö 2165.78€
- jätehuolto 183.04€
- vakuutukset 1520.25€
- kiinteistövero 497.08€

kaikki yhteensä 4366.15€ eli 363.84€ / kk.

Laskin kiinteistöveron viime vuonna maksetun veron mukaan. Tänä vuonna vero on noussut siten, että  se on vuodessa 625.48€. Vakuutusmaksuissa ovat mukana myös autovakuutukset kun en viitsinyt kaivaa vakuutuskirjoja eritelläkseni ne pois. Nuohousmaksua ei sisälly laskelmiin kun nuohooja ei ole vielä käynyt.

Vastaus usein esitettyyn kysymykseen :"Mitä omakotitalossa asuminen maksaa" on siis meidän osaltamme, että se maksaa reilut kolme ja puoli sataa euroa kuussa.

Tämä ei tietenkään ole koko totuus. Omakotiasuja tarvitsee kaikenmoista rekvisiittaa koko ajan: ruohonleikkureita, multaa, maalia, ruuveja, nauloja ja vaikka mitä. Kolmella ja puolella sadalla selviää vain siinä tapauksessa, ettei koskaan tee yhtään mitään.

Tulevaisuudessa meidän sähkölaskumme on uskoakseni vähän pienempi, sillä katolla jo olevat aurinkopaneelit kytketään pian ja aurinkosähköä ehkä hankitaan vielä lisääkin.

En pidä tätä kalliina, kalliimmaksi meille tuli pitää kahta puutaloasuntoa Turun Portsassa kuin kahta omakotitaloa täällä korven syrjässä.

Valitettavasti en pysty tarkalleen kertomaan, mikä sähkölaskussa on uuden ja mikä vanhan talon osuutta. Luulen, että uuden talon osuus on reilun satasen ja loppu menee sitten talvella tuon vanhan ja vetoisen talon peruslämmittämiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti