maanantai 19. syyskuuta 2016

Millä talo lämmitetään

Haluamme talon, jossa asuminen on mahdollisimman halpaa. Lämmitysjärjestelmän valitseminen ei ole kiinnostavinta mitä tiedän, mutta varmasti yksi kaikkein tärkeimmistä asioista tässä kohtaa.

Ajattelimme ensin maalämpöä. Sitten puulämmitteistä, vesikiertoista lattialämmitystä ja ilmalämpöpumppua. Aurinkoenergiastakin on ollut puhetta ja ehkä myös sitä käytetään.

Eilen kävimme Uudessakaupungissa Warma uunien liikkeessä tutustumassa heidän valikoimiinsa. Minulla oli vähän etukäteishajua tämän yrityksen tuotteista ja siksi halusin, että käymme myös siellä. Aikaisemmin mies on käynyt muissa uuniliikkeissä, joista tähän mennessä vain Tulikivi tarjosi uunia vesikiertoiseen lämmityssysteemiin.

Eilisen jälkeen tuntuu vahvasti siltä, että tuleva talomme lämpiää puupihillä kakluunilla ja ilmalämpöpumpun hoitamalla lattialämmöllä. Mitään ei silti ole vielä lyöty lukkoon.

Meillä on tällä hetkellä kolme pystyuunia, yksi Portsassa ja kaksi täällä maalla. Kuvan peltikuorinen pönttöuuni on Laitilassa makuukamarissamme ja sen on todella nopea ja tehokas lämmittäjä.

Polttopuiden kanssa askarteleminen käy toisaalta harrastuksesta, mutta on pitemmän päälle raskasta. Siksi uuni, joka tarvitsee noin puolet normaalia vähemmän puita, houkuttaa kovasti. Puut saamme ilmaiseksi omasta metsästä niin kauan, kuin jaksamme tehdä. Sitten, kun puulämmitys ei enää onnistu, tarvitaan muita systeemejä.

Nyt haaveilen kakluunista, johon saa myös leivinuunin. En ole mikään leipuri, mutta uunissa saisi helposti - ja ilmaiseksi - ruoan laitettua. Ainekset vain pataan, pata uuniin ja sillä selvä.

Jukka-taloilta ei ole kuulunut mitään viime tapaamisen jälkeen. Myöskään Portsan-remonttiamme valvonut mestari ei ole antanut mitään uutta tietoa lopputarkastuksesta. Laitilan tontilla melkein kaikki rakennuspaikan puut on kaadettu.

Tervetuloa, ensimmäinen lukija!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti