keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Tämän kanssa voin elää

Taisi viime kerralla jäädä vähän epäselväksi tuo käyttöullakkojuttu. Otetaan uudestaan:

mallitalossamme oli käyttöullakko, jonne pääsi ymmärtääkseni katosta laskettavia portaita pitkin. No, mihin vanhat krämpät tarvitsevat katosta laskettavia portaita tai ylipäätään mitään portaita minnekään?

Aivan oikein, ja siksi me sanoimme, että ne voi ottaa pois. Ei sitten ainakaan ole houkutusta viedä sinne ullakolle tavaroita säilöön siinä vaiheessa, kun rappujen kiipeäminen vielä onnistuu eikä sitä vaaraa, että joskus myöhemmin yrittää käydä etsimässä hukassa olevia tavaroitaan tuhoisin seurauksin. Yksi vaaranpaikka siis eliminoitu.

Ehkä tämä on hätävarjelun liioittelua. Yritämme nyt kuitenkin joka kohdassa ottaa huomioon sen mahdollisuuden, että meistä jonain päivänä tulee huonokuntoisia.

Tähän liittyen pari sanaa keittiöstä.

Joku muukin kuin minä on varmaan huomannut, että keittiöitä suunnitellaan ja esitellään nykyään siten, että niissä "mahtuu kokkaamaan yhdessä" ja "seurustelemaan samalla vieraiden kanssa". Meihin tämä mainospuhe ei kuitenkaan päde, sillä vieraita ei juuri käy ja kokkaamisesta - varsin vaatimattomasta - huolehdin minä yksin. Tämä puolestaan johtaa siihen, että tulevassa keittiössäni hella, vesipiste ja kaikki muukin ovat lähellä toisiaan. Mallitalomme keittiössä oli vesipiste toisella seinustalla ja hella toisella. Jukka-edustajamme sanoi, että hänellä on omassa talossaan hella samalla tavalla saarekkeessa ja hänestä se on oikein mukava ratkaisu, hän kun pystyy ruokaa laittaessaan samalla seuraamaan vaikkapa lasten touhuja olohuoneessa.

No. Kun minä keitän iänikuista nakkisoppaani selin olohuoneen suuntaan saatan ehkä elää sen asian kanssa, etten samalla näe sohvalla makoilevaa miestä. Ehkä voin. Mutta sitä en voi tehdä, että kannan perunakattilan hellalta keittiön toiselle puolelle ja kaadan kattilasta vedet pois jos en pääse kunnolla kävelemään. Tämän tietävät kaikki, jotka ovat joskus olleet vaikkapa polvileikkauksessa.

Tällaista on aikuisen ihmisen talosuunnittelu. Ei mitään ylellisyyksiä eikä erikoisuuksia, pelkkää käytännöllisyyttä ja asumisen helppoutta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti